V Kayışına dikkat
Yaz aylarında genişleyen V kayışı,özelliğini kaybeder.Kayışı germeniz mümkünse gererek kullanın,aksi takdirde kayışı değiştirmek gerekir.Çünkü gevşek kayış şarjı etkiler,vantilatörün devir daimini yavaşlatır.Dolayısıyla otomobilin sağlıklı çalışmasını etkiler.
Antifrizi mutlaka ölçtürün
Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifiriz kullanılmalıdır.Soğutma sistemini korozyona karşı korumak için yaz-kış kullanılması gereken antifriz,kışın soğutma sisteminin donmasını önler.
Kış mevsimi önceden hava filtresini kontrol etmek,temizlemek veya kullanılmayacak durumdaysa değiştirmek gerekir.
Camı temizlemeye yarayan fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabilir.Fıskiyelerin uçlarını bir iğne yardımı ile açabilirsiniz.
Silecekleri kontrol edin
Ön cam sileceklerinin kış ayarlarının zorlu koşullarında iyi performans göstermesi için aşınmışsa değiştirilmesi gerekir.Yazın bunaltıcı sıcaklarında silecekler çabuk aşınmış olabilir..Silecekleriniz aşınmışsa,kendinizden kolayca değiştirebilirsiniz.Böylece yağmurlu ve karlı havalarda görüşünüz önemli ölçüde artar.
Lastikleri dış deliklerini kontrol edin
Otomobilin yola tutunmasını sağlayan lastiklerin ideal diş derinliğinin 3 mm olması gerekir.Eğer kışın karlı yollarda kaymak istemiyorsanız,mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirin.
Elektrik sistemini gözden geçirin
Kışın havadaki nem ortamının artmasıyla,buji kabloları ve distribütör kapağındaki çatlaktan nem girip otomobil çalışmayabilir.Onun için elektrik sistemini kontrol edin.
Periyodik bakıma rağmen yağa sık sık bakın
Periyodik bakımların dışında kışa girmeden önce motor yağının mutlaka kontrol edilmesi gerekir.Uzun süre kullanılan yağ,motoru koruma özelliğini kaybeder.
Silecek suyunu ihmal etmeyin
Alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı,cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar,donmaktan koruyabilir.Buzlu havalarda camınızı temizlemek istiyorsanız,dikkat. Kışın rezistansa ihtiyacınız daha fazla
Arka camdaki buharlaşmayı önleyen rezistansın kontrol edilmesi,eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekir.
Üşümemek için kalorifere baktırın
Kış mevsimi öncesinde kalorifer ve klima bakımının mutlaka yapılması gerekir.Klimalı otomobillerde polen filtresi değiştirilir.Kalorifer hortumları kontrol edilir
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16.
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor.
A sınıfı sürücü belgesi için istenilen yaş sınırı 24
C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
1-Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen kimlik kartlarında kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır.
2-Ebatı 50 mm X 60 mm, beyaz fonda ve desensiz olmalıdır.
3-Fonda gölgeler oluşmamalıdır, kişi tarafından en son halini göstermesi bakımından son 6 (altı) ay içinde çekilmiş olmalıdır.
4- Farklı ebatlarda ve fonlarda fotoğraf getirilmesi halinde başvuru tamamlanamamakta veya başvuru tamamlansa bile bu kimlik kartları tanzim sırasında kalite kontrolden geçemediği için iptal edilmekte, bu durumda da yeniden başvurmanız gerekecektir.
5-Bu nedenle çektirmiş olduğunuz biyometrik fotoğrafların 35 mm x 45 mm ebadında kesilmemesi hususu fotoğrafçılara muhakkak hatırlatılması gerekmektedir.
6- Yüz, fotoğraf üzerinde ortalanmış olarak saç modeliyle birlikte tamamen görünür olmalıdır.
7- Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmamalıdır. Renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalıdır.
8-Kontrast iyi ayarlanmalı, ayrıntılar yeterince keskin ve net olmalıdır.
9-Gözler açık konumda olmalı ve, net olarak görünmelidir. Saçlar gözleri kapatmamalı ve fotoğraf çekilirken doğrudan kameraya bakılmalıdır.
10-Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta "kırmızı-göz” bulunmamalıdır.
11-Gözler net bir şekilde görünmeli, gözlük camı üzerinde yansımalar bulunmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Gözlük camının kenarı veya çerçevesi gözleri kapatmamalı ya da gözleri kapatacak ölçüde kalın olmamalıdır.
12-Küçük çocukların fotoğraflarında başka kişi veya nesneler bulunmamalıdır.
13-Kişinin zorunlu olarak kullandığı gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında fotoğrafta şapka, başlık, pipo, vb. nesneler bulunmamalıdır.
14-Başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır.
1- Nufüs Cüzdanı Fotokopisi
2- 4 Adet Biometrik Fotoğraf
3- İkametgah veya Adres Belgesi (E-Devlet'ten Alabilirsiniz)
4 -Sabıka Kaydı (E-Devlet'ten Alabilirsiniz)
5- Öğrenim Belgesi veya Diploma Fotokopisi
6- Sağlık Raporu (Aile Hekiminden Ehliyet Almak İçin)
7- Kan Grubu Kartı
1- Aday sürücülük 01.01.2016 tarihinden itibaren başlatılacaktır.
2- Aday sürücülük sürücü belgesinin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle devam edecektir.
3- Aday sürücünün yanında refakatçı bulunmadan kendi başına araç kullanabilecektir.
4- Aday sürücülerin sürücülük belgesinin geri alınması ile ilgili olarak;
Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekecektir.Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı ve varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma süreleri kadar zamanın geçmiş olması zorunlu olacaktır.
Sürücü kursunda eğitimlerini tamamlayarak teorik ve direksiyon sınavlarında başarılı olan sürücü adayları için sertifika düzenlenir.
Bu sertifikanın süresi Direksiyon sınavından geçtikten sonra 2 yıl’dır, İki yıl içerisinde ehliyeti almayanların Bu sertifika ve kursa müracaat sırasında hazırlanan evraklar ile birlikte bir dosya düzenlenir.
Araç kullanabilmek için sürücü adaylarının bu dosya ile herhangi bir Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne müracaat ederek dosyalarını sürücü belgesine çevirmeleri gerekir.
Sertifika ile kesinlikle araç kullanılamaz.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne müracaat, randevu alınarak yapılır. Nasıl randevu alabileceğinizi www.randevu.nvi.gov.tr öğrenebilirsiniz.
Randevu günü ve saatinde randevu aldığınız Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gitmeden önce ehliyet vergilerini ve kart ücretini bankaya yatırmanız gerekir. Ehliyet vergileri ile ilgili ayrıntılı bilgiye kursumuzdan öğrenebilirsiniz.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne müracaatınızın ardından 15 gün içerisinde sürücü belgeniz adresinize teslim edilir. Avrupa standartlarında olan sürücü belgeniz ile herhangi bir işlem yapmanıza gerek olmadan dünyanın birçok ülkesinde araç kullanabilirsiniz.